Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester Rusya’dan “korunma” istiyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Hukuken Moldova’ya bağlı olan ve uluslararası alanda tanınmayan Transdinyester ile Kişinev yönetimi arasındaki gerilim, Moldova’nın yılbaşından itibaren bölgedeki ihracat ve ithalata yeni gümrük vergileri getirmesiyle zirveye ulaştı.

REKLAM

Ayrılıkçı Transdinyester bölgesinin yüksek konseyinin üyeleri, Rus parlamentosunun Dumas’ından kendilerini Moldova’nın Batı yanlısı hükümetinden korumasını istedi.

Hukuken Moldova’ya bağlı olan ve uluslararası alanda tanınmayan Transdinyester ile Kişinev yönetimi arasındaki gerilim, Moldova’nın yılbaşından itibaren bölgedeki ihracat ve ithalata yeni gümrük vergileri getirmesiyle zirveye ulaştı.

Avrupa Birliği (AB) destekçisi Kişinev’in kararına tepki gösteren Transdinyester Yüksek Konseyi üyeleri, Moskova’nın bölgede yaşayan 220 binden fazla Rus vatandaşının durumunu dikkate alması gerektiğini söyleyerek, Rusya’nın savunulması için önlem alınması çağrısında bulundu. bölge.

Bölgenin başkenti kabul edilen Tiraspol yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Parlamentosu’ndan Moldova’nın yerel halkın “hak ve özgürlüklerini ihlal etme” yönündeki baskısını da önlemesi isteniyor.

Transdinyester Yüksek Konseyi Başkanı Alexander Korshunov, Moldova’nın “jeopolitik durumdan yararlandığını” ve ekonomiyi “baskı ve şantaj aracı olarak” kullandığını söyledi.

“Moldova’nın Transdinyester’e yönelik politikası ve hedefleri son yıllarda değişmedi.” Başbakan, “Ekonomik potansiyelimizi yok etmeye, vatandaşlarımıza dayanılmaz yaşam koşulları yaratmaya, devlet yapımızı ortadan kaldırmaya çalışıyorlar” dedi. dedi.

Yaklaşık 470 bin nüfusuyla TransdinisterDinyester Nehri’nin doğu kıyısı ile Moldova’nın Ukrayna sınırı arasında yer alan ince bir arazi şeridi. Uluslararası toplum tarafından tanınmayan devletin kendine ait para birimi ve bayrağı bulunmaktadır.

1990’ların başındaki kısa bir savaş, Transdinyester’deki Rus yanlısı güçlerin ayrılıkçı bir devlet ilan etmesine yol açtı. 2006 yılında yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 95’inden fazlası Rusya’ya katılma seçeneğini desteklemişti ancak oylama uluslararası alanda tanınmamıştı.

Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden ve bölgeye yaklaşık 1.500 askeri barışı koruma görevlisi olarak göndermesinden bu yana, Moldova’nın Batı yanlısı liderleri Moskova’yı, 1991 yılına kadar bir Sovyet cumhuriyeti olan ülkeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik kampanyalar yürütmekle suçladı.

Moldova’ya 2022’de AB aday statüsü verildi. Geçen yılın Aralık ayında Brüksel, hem Moldova hem de komşu Ukrayna için katılım müzakerelerine başlayacağını duyurdu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber